Protected by Copyscape Unique Content Checker
KOS PENGHANTARAN ADALAH PERCUMA

----> KELEBIHAN BEDAK ARAB
----> SENARAI HARGA
jika anda berminat mahupun terdapat sebarang pertanyaan, sila ----> INBOX zati

Saturday, June 5, 2010

dye dah mati

ada dua benda yang berlaku dalam dua hari nie, gembira & sedih..entry nie i cerita yang sedih dulu..dye dah mati, sedih sangat..sedih tak terkata..benda yang I tak jangka & I rasa kehilangan dye, betul-betul rasa kehilangan sejak dye dah mati, I rasa sunyi..tahu tak ape tu mati??? dah tak dapat nak kembalikan dye lagi

tiap-tiap hujung minggu, kitorang sekeluarga akan tido kat rumah kitorang lagi satu di Semenyih, Selangor...since kitorang tiap-tiap hujung minggu tido situ..dye & sekeluarga akan datang, tiap-tiap kali ada & my parents bagi diorang makan, sekarang nie diorang dah jadi peliharaan kitorang

si ibunya beranak & ada 4ekor tapi 3ekor dah hilang, tak tahu ke mane..tinggal 1ekor je, I panggil dye si kecik sebab dye masih kecik & comel sesangat..I suke tengok perut dye yang buncit macam ibu dye yang tengah bunting tu..badan dye pon berisi

credit to pakcik google

since minggu lepas, kitorang tengok si kecik tu tak aktif macam selalu, dye tak minum susu kat ibu dye punye ehem2, macam dah tak larat..badan pun lembik, dah susut..kitorang pun bawa dye balik dekat rumah kitorang di Selayang, KL, tak sampai hati nak tinggalkan sebab takut dye mati, kecik baru berusia sebulan lebih

selama seminggu nie kitorang jage..tiap-tiap petang lepas my parents balik dari kerja, mak I dah siap masak ape sumer, mak I akan mandikan kecik, bersihkan kecik, seminggu nie kecik asyik cirit je..kitorang dah susah hati, segala usaha kitorang dah cuba tuk rawat kecik

semalam bawa pergi klinik & macam biasa kitorang akan tido di rumah Semenyih, Selangor..rumah nie jadi rumah persiggahan kitorang sebelum pindah masa hujung tahun nanti, pagi tadi je ayah I kejutkan kitorang, cakap kecik dah mati, ayah I tanye nak tengok kecik tak sebelum ayah I nak tanam

I ingatkan ayah I main-main aje tapi tak mungkin ayah I nak main-main benda macam nie, I turun je bawah, pergi dekat dapur, tengok-tengok kecik baring, I panggil nama kecik, dye tak jawab, I pegang dye, dye dah keras, sedih sangat..adik I dah menangis time tu sebab dye paling manje dengan kecik, dye selalu main & belai si kecik selain my parents

lepas je tengok kecik, ayah I nak tanam, I tak tengok sebab sedih sesangat, I tak boleh selalu belai kecik macam adik & my parents belai kecik sebab I alergik bulu haiwan tapi tak bermakna I tak pernah sentuh langsung, tiap kali lepas I sentuh, I akan sabun & basuh tangan I

sampai sekarang I tak dapat terima yang kecik dah tak ada, I macam tak percaya yang I pegang tadi time dye dah keras, kalau laaa I tahu benda nak jadi, I sanggup berjaga malam macam biasa, online & tengok-tengok kan kecik, tentu kecik tak mati tapi sejak kebelakangan nie I dah tidur awal, lebih-lebih lagi malam tadi sebab I penat sangat keluar dengan kawan-kawan

bila kecik dah tak ada, I rasa sunyi sangat, tak ada lagi dah suara kecik macam selalu, ibu dye selalu je tunggu kat kerusi luar dapur, tunggu kecik..mesti dye tercari-cari anak dye, nie pun I dah nangis sebab I teringat balik time I pegang dye pagi tadi..rindu kecik, kucing jantan dulu pon macam tu, sakit pastu mati & tak dapat di kesan sebab kitorang tak bawa balik ke selayang =(

LIKE DAN SHARE ENTRY INI KALAU SUKA, TQ

15 kritikan membina:

tiefazatie on June 5, 2010 at 10:36 PM said...

sabar la syg..sedihnye..mmg cmtue tue kalu kucing nak mati..dorg cm kene sakit cirit nie..xtau nape..sbr la ye..huu,...=(

zati on June 5, 2010 at 10:56 PM said...

@tiefazatie

sedih sangat, benda baru lagi..dak2 FB xabes2 ckp t ad pggntinye,agy comel tpi dorg xfhm..yg b'gnti xkn sme cam kecik =(

maCy on June 5, 2010 at 11:57 PM said...

sabar ye.. ajal maut tgk tuhan :)

Shuk on June 6, 2010 at 12:00 AM said...

tumpang sedih jugak..xda gambar kenangan si kecik ke?

zati on June 6, 2010 at 12:09 AM said...

@maCy

terima kasih..itu jua yg sedang ku lakukan =(

zati on June 6, 2010 at 12:11 AM said...

@Shuk

gembar kenangan I dengan si kecik tak ada tapi adik I ad..nk upload kt sini..dye tak kasi..huuu

cik nurul on June 6, 2010 at 3:10 AM said...

komen zati td, sis da reply

princeduyong on June 6, 2010 at 3:55 AM said...

tiap sesuatu yang hidup pasti akan mati...pasni suruh mak kecik beranak lagi...mana tahu leh dapat 4 ekor si kecik...

zati on June 6, 2010 at 4:03 AM said...

@princeduyong

huhu..mak kecik tu bunting agy tapi yang bakal lahir mungkin tak same dengan kecik =(

sayatasha on June 7, 2010 at 2:03 AM said...

cari comment box x jumpe...nak gtaw sy tag kamu pd entri sy...

ASaDa RyutaRo on June 7, 2010 at 1:17 PM said...

takpe la.. dah mmg ajal dia. mak kecik dah takde gak ea? hilang?

hurm.. hope nti ada pengganti si kechik.. (^^,)

zati on June 7, 2010 at 4:30 PM said...

@sayatasha

sygs..comments box kat tepi..bhagian shout box tu

thnx dear..t i jwb tag u ye =)

zati on June 7, 2010 at 4:30 PM said...

@ASaDa RyutaRo

huhu..mak kecik ad agy

Sha-na.Szied on June 26, 2010 at 8:20 PM said...

mane brite gembiranya nye cikkak.??

em, kuceng mmg cmtuh, b4 mati, die akan berperangai pelik

kene alert dan besedia ble die mula wat perangai x larat dan pelik..

byk dah kuceng mati..sedih gaks.

zati on June 26, 2010 at 8:57 PM said...

@Sha-na.Szied
berita gembiranye dah post, baru tadi heee ;)

ohh yeke, hurmm sedihnyeee ;(

 

zati and lappy Copyright © 2010 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!