Protected by Copyscape Unique Content Checker
KOS PENGHANTARAN ADALAH PERCUMA

----> KELEBIHAN BEDAK ARAB
----> SENARAI HARGA
jika anda berminat mahupun terdapat sebarang pertanyaan, sila ----> INBOX zati

Saturday, January 29, 2011

khasiat manggis [tips]

as salam readers, korang yang still belajar tu masing-masing dah balik kampung?? mesti seronok kan?? cuti nie memang seronok, seronok menghabiskan masa untuk siapkan assignment ngeh3 :P

harinie I baek nak bagi tips, selalunye kalau hadap masalah kesihatan kite lebih prefer untuk menggunakan perubatan saintis *hehhhh entah ape aku mengarut nie LOL*

siapa suke buah sila angguk kepala...kalau sebut je buah..mestilah dah sinonim dengan kehidupan seharian kita kannn

korang tau tak dari buah yang korang makan tu boleh dijadikan sebagai perubatan untuk certain-certain masalah?? kalau tak tau..harinie I nak bagitau bahawasanya buah boleh dijadikan sebagai perubatan secara tradisional

buah yang kite nak bincangkan harinie adalah buah manggis nyum2, sedap oke buah manggis, semua buah pom sedap tapi yang nak bincangkan harinie tentang buah manggis *berape kali statement nie nak diulang daaaa*

terdapat banyak khasiat yang terdapat pada buah manggis antaranye pada kulit buah manggis, selalunye kite akan buang kulit buah manggis lepas dimakan

bagi sesiapa yang mempunyai masalah kulit yang bersisik macam ikan & segan-segan dengan member sebab kulit tak licin mulus pulus, lepasnie korang tak payah segan-segan lagiiii

caranye..korang rebus kulit buah manggis tu lepastu gunakan air rebusan tadi untuk disapu pada kulit bersisik tu, insyaallah sembuh

bukan setakat kulit manggis je ada khasiatnye..pada akar pokok manggis pom ada khasiatnye & masalah nie sesuai untuk pempuan


untuk pempuan yang menghadapi masalah haid tak teratur, kejap datang lambat, kejap datang cepat, kejap tak datang sebulan pastu duk bising kenape tak datang-datang lagi

relax-relax sudahhh, tak payah nak risau, benda-benda macam tu memang biasalahh, masalah alkehormonan tak teratur

nie ada solutionnye untuk masalah haid tak teratur, korang basuh bersih-bersih akar pokok manggis tu, basuh bersih-bersih tu bukan bermaksud perlu disabun macam basuh pinggan mangkuk periuk belanga tu haishh, nanti kot ada yang 'lurus' sangat susahhh wuwuuuu

ehh I ada tau member yang 'lurus' sangat nie, adeyhhhh NIE NAK CERITA PASAL MANGGIS KE PASAL MEMBER??

oke sambung...lepas dah basuh bilas bersih-bersih akar tu, korang rebus akar tersebut dan minum air rebusan tu, memang pahit sikit kot *aku sendiri pom tak tau air rebusan tu pahit ke tak*, insyaallah haid akan kembali teratur

kalau ada yang tanye I "mane tau?? memandai jeeee, pernah cube ke??"

memang I tak pernah cube sebab I tak pernah menghadapi masalah kulit bersisik ataupom masalah haid tak teratur tapi I dapat tau benda-benda macam nie dari astro channel prima, pukul berape tak hengatttt haha

layan-layan juga pelbagai cerita kat tv tu tapi kadang-kadang kita boleh dapat pengetahuan yang baru dari ape yang kite tengok tu :))

so sesiapa yang ada masalah tersebut boleh laa cube, tak salah untuk mencuba..insyaallah, mane tau mujarab & hasilnye WOWWW

nasihat I, untuk sesiapa yang menghadapi kulit bersisik yang teruk, baek korang rujuk terus daripada yang pakar, kang tak pasal-pasal I pulak yang kene wuwuuu T____T

kata ati: kalau buah durian adalah raja bagi segala buah, buah manggis pula adalah ratu bagi segala buah heeee XD

LIKE DAN SHARE ENTRY INI KALAU SUKA, TQ

16 kritikan membina:

Raji berkata on January 29, 2011 at 10:03 AM said...

oh yeke aku pun kena cuba nih
mana tahu bole selesai masalah aku =.=

zati on January 29, 2011 at 10:58 AM said...

@Raji berkata
haha mane satu masalahnye?? yang pertama ke yang kedua ngeee :P

Puteri Iqa Izyan on January 29, 2011 at 12:07 PM said...

i loike manggis.

best gile. layan je mkn :D

Puan Besar Shag Yahaya on January 29, 2011 at 2:01 PM said...

Wahh~ Adeq Shag kulit bersisik. Lepas ni kena beli ah Manggis banyak banyak. Buah nya Shag makan. Kulit kasi adeq :P Thanks, Zati!

anamizu on January 29, 2011 at 3:48 PM said...

wahhh3 kene try nih..hihi
cik ana ziarah zati ^^

recent post : |pernah jawab panggilan camni???|

n@iem88 on January 29, 2011 at 4:02 PM said...

saya pown suke gak mam manggis,haha
lame x mam

LINA on January 29, 2011 at 4:43 PM said...

wow! info best! sy suka manggis <3

Kisah Cinta Kita on January 30, 2011 at 4:07 PM said...

zati, pink nya blog awk.. hehe.. blog saya pun pink juga.. haha! jom tukar banner nk? em nk tanyalah, mcmana awk buat reply kt komen box nie ekh?

Kisah Cinta Kita on January 30, 2011 at 4:07 PM said...

dah lama x mkn manggis! uwaaa!!

zati on January 31, 2011 at 1:41 PM said...

@Puteri Iqa Izyan
manggis sedap hehe XD

zati on January 31, 2011 at 1:42 PM said...

@Puan Besar Shag Yahaya
ohh yeke, lepas nie shag boleh try untuk adq shag, mane tau mujarab insyaallah, welcome

zati on January 31, 2011 at 1:45 PM said...

@anamizu\hiks try jgn xtry cik ana weeee

zati on January 31, 2011 at 1:46 PM said...

@n@iem88
nanti ada musin, boleh mam puas2, bkn senang nk tunggu musim weeee XD

zati on January 31, 2011 at 1:47 PM said...

@LINA
zati pom suke manggis :)

zati on January 31, 2011 at 1:48 PM said...

@Kisah Cinta Kita
thanx, oke nanti zati terjah blog untuk tukar banner, tentang tuto tu zati akan terjah juga :)

zati on January 31, 2011 at 1:48 PM said...

@Kisah Cinta Kita
tunggu musim nanti hihi

 

zati and lappy Copyright © 2010 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!