Protected by Copyscape Unique Content Checker
KOS PENGHANTARAN ADALAH PERCUMA

----> KELEBIHAN BEDAK ARAB
----> SENARAI HARGA
jika anda berminat mahupun terdapat sebarang pertanyaan, sila ----> INBOX zati

Monday, November 1, 2010

tudung vs tak bertudung

salam bloggers, tetibe pulak tajuk tudung & tak bertudung nie ape kes???? I tak nak mempersoalkan tentang pakai tudung atau tak pakai tudung, itu hak memasing, betol tak?? :))

kat sini I cume nak mempertahankan bile orang cakap "perempuan bertudung SAMA JE dengan perempuan tak bertudung", memang sinonim sangat statement tu dengan manusia

sedikit sebanyak I memang tersentap sikit dengan statement tu, kenapa I tersentap?? disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga, adil ke??? I nak bantah TAK ADIL

I ada bace satu artikel kat fb, I nak kongsi dengan u all, mungkin ada yang dah tau, mungkin ada yang tak tau

ni cume perbandingan jer. 

kenapa Lelaki PATUT memilih perempuan yang menutup aurat?  sejak akhir2 ini orang memperkatakan tentang orang yang/  bertudung (MENUTUP AURAT) sama saja dengan orang tidak bertudung dengan alasan orang bertudung pun buat maksiat...

pengiraan matematik...

anggap dosa tak pakai tudung = 1 dosa
anggap sosial = 1 dosa
free hair kompom hari hari dapat dosa = 365 hari
sosial ikut sempat tapi bukan hari hari
jika seminggu sekali buat dosa= 4 x 12= 48 minggu dalam setahun = 48


......free hair x setahun----365 dosa------(1)
.....bertudung x setahun------0 dosa------(2)

 sosial
... ... sosial x setahun-------48 dosa------(3)
... ... tidak sosial------------0 dosa------(4)
pakai tudung dan tidak sosial-----(2) + (4)=  +  =  dosa setahun
pakai tudung dan sosial-----------(2) + (3)=  + 48 = 48 dosa setahun
free hairdan tidak sosial--------(1) + (4)= 365 +  = 365 dosa setahun
free hair dan sisoal--------------(1) + (3)= 365 + 48 = 413 dosa setahun>

cuba kira kalau 10 tahun... saper lebih terror dalam mengumpul dosa

... sembahyang wajib..katakan dua dua jenis orang ini bersembahyang dan
5 waktu sehari semalam itu sama dengan 1 pahala dan dikira dalam 1

s--free hair----sembahyang ---0 pahala----(5)
xs--bertudung---sembahyang ----365 pahala--(6
tudung dan tidak sosial----(2) + (4) - (6)=  +  - 365 = negatif 365 setahun = 365 pahala
tudung dan sosial----------(2) + (3) - (6)=  + 48 - 365 = negatif 317 setahun =317 pahala
free hair dan tidak sosial--(1) + (4) - (5)= 365 +  -  = 365 dosa
free hair dan sisoal--------(1) + (3) - (5)= 365 + 48 - 0-= 413 dosa

pengiraan diatas menunjukkan orang bertudung dan tak bertudung adalah x sama... saper boleh kata sama lepas nih...

so ini bermakna sesiapa saja yang free hair lebih banyak dosa dari bertudung.. siapa setuju dan yang free hair..tolong bangkang  or sedar diri..yang susah cuma pilihan...
dah bace??? ada betolnyeee juga kan ape yang tertulis kat atas??? nak bangkang??? sila angkat tangan hik :p

I bukan nak kondem sesiapa, maaf jika ada yang terasa tapi tu laa hakikatnya, belajar untuk terima hakikat & tolong berhenti pandang serong oke sygs :))

p/s: yang baek datang dari Allah S.W.T & yang buruk dari kita sendiri :))

LIKE DAN SHARE ENTRY INI KALAU SUKA, TQ

9 kritikan membina:

♥ Roshazzy Shag ♥ on November 1, 2010 at 9:00 PM said...

Yeap! Sangat betul. Even yang bertudung *bukan semua* ada berbuat maksiat, at least dia ada kurang satu dosa iaitu tak tutup aurat. Apa apa pun, memang bertudung dan tak bertudung tak sama.

Nice sharing lah Zati ;)

tengkorakemas on November 1, 2010 at 10:10 PM said...

aha untuk lebih menyentap jiwa meh baca cerpen ni, hasil nukilan Faizal Sulaiman seorg blogger juga

http://www.aksarakeraian.com/2010/10/write-cup-sesudah-subuh.html

zati on November 2, 2010 at 12:26 AM said...

@♥ Roshazzy Shag ♥
yu, betul tu dear :))

zati on November 2, 2010 at 12:27 AM said...

@tengkorakemas
ad yg lebih mnyentapkan ke?? hik jap t sye g tengok :D

Noratisa on November 2, 2010 at 12:39 PM said...

yeahh , you're right :)

zati on November 2, 2010 at 2:12 PM said...

@Noratisa
huhu :))

tengkorakemas on November 2, 2010 at 6:44 PM said...

@zati

TE ada tag Zati dalam entri ini. Ada masa buatlah hehe

Operasi tag lagi

luna qiszara on December 9, 2010 at 4:47 PM said...

hehe..betul..bengang sgt dgn si free hair yg berlagak kata pmpn pakai tudung ni pun jahat..sakit hati..huhuk

zati on December 9, 2010 at 5:13 PM said...

@luna qiszara
hehe sabar ^^

 

zati and lappy Copyright © 2010 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!