Protected by Copyscape Unique Content Checker
KOS PENGHANTARAN ADALAH PERCUMA

----> KELEBIHAN BEDAK ARAB
----> SENARAI HARGA
jika anda berminat mahupun terdapat sebarang pertanyaan, sila ----> INBOX zati

Monday, December 13, 2010

login facebook dapat rm100 itu HARAM

salam readers, kebanyakan antara korang semua mesti ada fesbuk kan?? bukan nak cakap kebanyakan tapi boleh dikatakan semua

 .bisness yang familiar dengan fesbuk sekarang nie.

korang perasan tak ada bisnes melalui fesbuk yang kononnye login fesbuk dapat rm100, I selalu je kena tag gambar-gambar duet, orang pegang duet beribu raban

.antara gambar yang I kena tag dalam fesbuk.

banyak gilerrr kan duit tuuuuu, kalau shopping best nie, sekarang kan tengah sales, memang rambang mata time sales nie

tapi3 pernah tak korang terfikir program buat duit tu halal ke haram??? or korang maen belasah join je janji dapat duet banyak sampaikan halal haram pom dah tak pandang, langsung tak ambil kisah

harinie I nak cakap tentang halal atau haram program tu, sebenarnye program login fesbuk dapat rm100 atau dengan kata lain infinity downline itu adalah HARAM sama sekali

.infinity downline yang dianggap sangat menguntungkan.

beberapa perkara perlu dikaji dalam bisnes-bisnes macam nie, antaranye :
  • latar belakang syarikat dan web
web nie takde info yang lengkap dan mencukupi tentang pemiliknya, web ID utama juga tidak menjelaskan tentang pengurusan yang penuh tentang syarikat tersebut, situasi perniagaan sebegini adalah ditegah dalam Islam
  •  asal dan perkembangan syarikat
memang betul sistem nie berasal dari USA, skim ini mendapat tempat di kalangan ramai di seluruh pelusuk dunia, tahap tersebar skim nie menunjukkan tanda yang positif tetapi ia tidak sama sekali menunjukkan halal di sisi Islam
sistem komisyen dari hasil ID nie jatuh dalam riba', tau riba' tu ape?? boleh rujuk di google ataupom wikipedia ape itu riba'

bisness nie dalam satu bentuk Riba' Nasiah dan juga Riba' Al-Fadl, hukum nie juga jatuh dalam mane-mane perusahaan skim MLM atau affiliate yang tidak mempunyai produk yang bersungguh dan berkualiti

hal membeli produk tidak benar dengan niat utama memasuki rangkaian dan mendapat untung dari rangkaian ini telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Al-Lajnah Ad-Daimah Arab Saudi no 15/192-193

bisness nie jua ada unsur judi melalui yuran bulanan peserta, hanya dua kemungkinan yang akan dialami iaitu RUGI atau UNTUNG, umat Islam adalah samasekali DIHARAMKAN dari menyertai bisness@sistem nie

 .katakan tidak ada di tangan anda.

makanan yang bersumberkan dari sumber yang haram sedikit sebanyak memberi kesan kepada hati kita, nauzubillahi min zalik minta dijauhkan

sesiapa yang dah join tu, I sarankan untuk berhenti, takpe rugi rm100 yang korang dah laburkan untuk skim tu dari terus menerus mengaut keuntungan dari sumber yang haram

ini sekadar pandangan dan saranan, sama sekali tiada paksaan...terpulang kepada anda untuk menilainye sendiri sama ada nak teruskan atau tak

yang belum join tu, jangan mudah tertipu hanya dengan pengaburan wang semata-mata tanpa mengetahui halal atau haram sesuatu benda tu

artikel penuh boleh didapat di sini >> infinity downline & log in fesbuk rm100 haram, dalam entry nie I ringkaskan dan diolah dari hasil artikel full tersebut sebab I tau kebanyakan daripada korang tak suke bace panjang-panjang

kata ati: bukan niat untuk menjatuhkan jauh sekali untuk kondem tapi hanya untuk menyelamatkan

LIKE DAN SHARE ENTRY INI KALAU SUKA, TQ

10 kritikan membina:

Boloque on December 13, 2010 at 4:57 PM said...

merbahaya nih...nsib baik BQue xlayan bende2 camnih..

TERBARU: (Review) TRON: Legacy (2010) wajib tonton! Kenapa lak?

teddyuna on December 13, 2010 at 9:25 PM said...

betul2.. untung 100% plak tu diambilnye..

zati on December 13, 2010 at 10:42 PM said...

@Boloque
yup2, benda2 mcm nie tak perlu lyn sgt ^^

zati on December 13, 2010 at 10:42 PM said...

@teddyuna
tau xpe

sue on December 13, 2010 at 11:43 PM said...

pandai nya.. dah agak dah prog macam ni memang xhalal pon.

tarmizishukri on December 14, 2010 at 12:29 AM said...

"ingatlah k rugi atau untung dari dari hasil MLM itu adalah haram" - adik, MLM tak haram. Sistem piramid yang bertopengkan MLM tu baru haram. Ada byk syarikat MLM kat Malaysia ni memang btul2 ada produk macam Amway, CNI, HPA...

Tp memang setuju yang Infinity Downline ni haram :)

zati on December 14, 2010 at 2:02 AM said...

@sue
sekadar mengingatkan diantara satu same lain =)

zati on December 14, 2010 at 2:03 AM said...

@tarmizishukri
thanx kak kerana menegur, yang baik datang dari Allah SWT & yang kurang baik dari diri saye sendiri

hanya sekadar untuk mngingatkan & menyelamatkan diantara satu same lain =)

tengkorakemas on December 14, 2010 at 5:52 PM said...

hm, lebih baik jgn join dari awal2..berniaga secara halal lebih baik,

tapi sokong juga kata Tarmizi, (dia tu bukan kak tau haha) MLM tak haram, mcm Herbalife Joegrimhow, ia bukan haram, kerana mereka ada produk dan keuntungan bergantung pada hasil jualan mereka sendiri

zati on December 14, 2010 at 7:16 PM said...

@tengkorakemas
laaaa dye (tarmizi) bukan kak ke hahaha, sori sebab tak bace nick name sampai habis, lagi sekali malu di situ *blink blink* :P

btw, time kasih TE kerana menambah informasi =)

 

zati and lappy Copyright © 2010 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!